Llibertat i comunitat

 

Des de la Plaça de Sant Llorenç de Morunys, de bon matí abans de fer una excursió.

Molí Fòrnols:Sant Llorenç 7

Ahir vaig anar al CCC, en Josep Ramoneda feia una conferència sobre la llibertat i comunitat, estava plenissim, les idees ben estructurades són per nosaltres un aliment ètic imprescindible.

En plena crisis econòmica, política, cultural i moral, l’esquerra es mimetitza amb la dreta i creix la cutura de la indiferència al mateix temps que la la democràcia evoluciona cap a l’autoritanisme.

On comença la nostra llibertat i acaba la dels altres, o l’ús que el neobliberalisme fa de la llibertat econòmica són diferents punts de vista de la llibertat.  Per Ramoneda el socialisme ha renunciat sovint a la llibertat individual en nom d’un projecte social basat en la igualtat, aqui, segons ell, ha estat el pecat original de l’esquerra.

Per poder entendre millor tot allò que explicava, m’he comprat el seu darrer llibre, “La izquierda necesaria” on reflexiona precisament sobre el conflicte entre llibertat i igualtat, i reivindica que l’esquerra ha de recuperar l’ideal de la llibertat. Per això, ha de ser capaç de “descolonitzar” la idea de llibertat dels termes econòmics en els quals es planteja en les nostres societats de mercat, i de treballar per tal que cadascú pugui disposar de les condicions per pensar i decidir per si mateix. El benestar, recorda Ramoneda, no és només una qüestió de rendes, sinó sobretot l’ampliació de les possibilitats de realització i reconeixement de cadascú de nosaltres.

Fa anys escribia sobre la llibertat, “la meva llibertat és la meva soletat” o aquesta altre extret de Salvador Pàniker “amb els anys es guanya en llibertat, ja que t’importa cada vegada menys allò que pensin de tú”. Però aquests conceptes són individuals i Ramoneda entra de ple en el conflicte amb els altres. També vaig llegir fa temps a  Anthony Giddins que deia “cal reconciliar la creixent importància del nou individualisme amb la diversitat d’estils de vida existent. Aquest increment de l’individualisme provoca el problema de tenir que solucionar l’equilibri entre llibertat i igualtat.

Bé veig que tinc feina…..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *